Ædelstene og ædelmetal

Typer af ædelsten

Der findes mange forskellige typer af ædelsten. Neden for beskrives kun nogle af de flotte ædelsten der findes. Bykjaergaard elsker at bruge Calcedon, Ametyst, Citrine, Topas, Månesten, Kvarts, Onyx, Perler og mange flere smukke ædelsten i forskellige farver og udskæringer.
 

Akvamarin

Akvamarin

Akvamarin betyder havvand på latin og stenen er en variant af ædelstenen beryl. Akvamariner med en dyb, mørkeblå farve er de mest dyrebare. Stenen er sprød og følsom over for tryk. Akvamarin udvindes primært i Brasilien.

 

Ametyst

Ametyst

Ametysten er en lilla mineralkvarts. Ordet ametyst stammer fra det græske amethystos og betyder "ikke beruset". Ametysten har historisk set symboliseret kyskhed og renhed - og har derfor fået en fremtrædende rolle inden for det katolske præsteskab. Ametysten findes blandt andet i Brasilien, på Madagaskar og i Uruguay. De bedste sten får en facetteslibning, øvrige tumbles og bearbejdes til kunstneriske genstande.

 

Citrin

Citrin

Citrin er en gul kvartssten. Den er, ligesom andre ædelsten i kvartsfamilien, relativt modstandsdygtig overfor stød og slag. Stenen findes blandt andet i Brasilien,på Madagaskar og i USA.

 

Granat

Granat

Granat har ofte en rødbrun nuance og ligner rubinen. Den er god væsentlig billigere. Navnet betyder korn, muligvis på grund af at den ligner granatæblets røde blomster, selvom Granat også findes i andre farver.

 

Jade

Jade

Jade, eller lændesten som den nogle gange kaldes. Navnets oprindelse stammer fra de gamle skikke, hvor man mente at stenen beskyttede mod, og kurerede, nyresmerter. Stenen er almindelig i Kina og findes i flere farver.

 

Kvarts

Kvarts

Kvarts betyder hård og er et samlet begreb for en gruppe ædelsten, hvor agater, ametyster, citriner og røgkvarts indgår. Mineralet består af siliciumdioxid.

 

Månesten

Månesten

Månesten består af kalifeldspat og har en måneskinslignende hvid-skimrende lustre. Stenen er følsom overfor tryk og slag. Månesten brydes blandt andet på Sri Lanka, i Brasilien, Indien og på Madagaskar.

 

Onyks

Onyks

Onyksen er en sort sten, der kan have strejf af hvidt i sig. Navnet onyks stammer fra det græske sprog og betyder fingernegl, formentlig på grund af at den er let transparent.

 

Opal

Opal

Opal findes i forskellige varianter så som sort, hvid og ildopal. Sandsynligvis stammer navnet fra sanskrits ord "upala", der betyder værdifuld sten. Opalen er følsom overfor både tryk og stød samt kosmetik, sæbe og andre rengøringsprodukter. De sorte og hvide opaler findes primært i Australien og Brasilien. Ildopalen findes i Mexico.

 

Peridot

Peridot

Ordet kommer af det græske ”peridot” som betyder vag eller usikker. Det er en af de få ædelsten som kun kommer i én farve- grøn med et islæt af guld. Farven opstår på grund af små mængder af jernpartikler i stenen og afhængig af mængden af jern varierer stenens farve. Peridot findes fortrinsvis i Burma, Pakistan og USA.

.

Rubin

Rubin

Rubin er en af de mest almindelige ædelsten i smykkebranchen. Den har en rød farve og er en variant af mineralet korund. Råsten af rubin virker ofte matte og fedtede. En færdigslebet rubin har derimod en imponerende brillance, der næsten måler sig med diamantens. Rubinen er en hård ædelsten som bland andet er at finde i Afghanistan, Tanzania, Vietnam, Thailand og Kenya.

 

Safir

Safir

Safir en variant af mineralet korund og findes i forskellige farver. Blå er den mest almindelige farve og selve ordet safir betyder netop blå. Sammen med rubin er safir det hårdeste mineral efter diamanten.

 

Smaragd

Smaragd

Smaragd er en beryl og navnet betyder grøn sten. Den er den dyreste sten inden for berylgruppen og meget populær som smykkesten. Smaragd finder man blandt andet i Colombia, men også i Zambia, Afghanistan, Brasilien, Pakistan, Rusland og Zimbabwe.

 

Topas

Topas

Topasen findes i forskellige farver men ses oftest i rosa, gul eller blå. De mest værdifulde topaser er de rosa og rød-orange. Stenen findes blandt andet i Australien, Brasilien, Mexico, Namibia, Sri Lanka og Nigeria.

 

Turkis

Turkis

Turkis betyder tyrkisk sten og har givet navn til den blågrønne farve der netop hedder turkis. Rene turkiser er meget sjældne, oftest gennemskæres de af mørke streif af andre mineraler. Turkiser er følsomme overfor rengøringsmidler. Smykker med disse sten bør derfor tages af når man vasker hænder. Turkis blev tidligere udvundet i Iran. I dag kommer de fleste turkiser fra USA, Kina, Australien, Chile og Mexico.

 

Turmalin

Turmalin

Turmalin er en slags krystal og findes i mange forskellige farver. Nogle gange har en sten flere farver i sig. Navnet turmalin betyder netop flerfarvet sten og den udvindes primært i Brasilien.

 

Ædelmetal:

Sølv, guld, kobber, platin og palladium er ædelmetaller (samt deres legeringer). Ædelmetal er således en samlende betegnelse for disse metaller. Ædelmetallerne findes frit i naturen f.eks. faste bjergarter eller i vandløb. Ædelmetaller har været kendt siden oldtiden. Guld og sølv har altid været brugt til udsmykning og betalingsmiddel. Smykkefremstilling er en del af udsmykningen, så derfor har ædelmetaller altid været brugt til at skabe smukke smykker med.

Ædelmetallet Sølv

Sterling sølv er det ædelmetal, som er brugt mest til smykker. Sterlingsølv stemples med 925s, fordi 925/1000 af legeringen er rent sølv, hvilket vil sige, at der kun er brugt ganske lidt kobber i legeringen. Man legerer for at gøre sølvet mere holdbart, da blødheden på et rent sølvmateriale er mere modtagelig for ridser og skræmmer.

Ædelmetallet guld

Guld er også et ædelmetal, der er hyppigt brugt til fremstilling af smykker. De fleste smykker af guld er forarbejdet i 14 karat, sjældnere i 18 karat, mens en række industrielt fremstillede smykker også fås i 8 karat.

Overfladebehandling af smykker

Alt metal bliver overfladebehandlet - gjort blankt, mat, forgyldt eller rhodineret. Ens for alle overfladebehandlinger er, at de kan slides med tiden. Nogle mennesker slider mere på tingene end andre, og nogle smykketyper slides mere end andre, eksempelvis er en fingerring langt mere udsat end et par ørestikkere. Så at oplyse hvor længe en overflade holder, kan være meget vanskeligt. Undgå at bade/sove med dine smykker, samt at komme parfume, hårlak o. lign. direkte på dem, så holder de sig pæne længere.

Forgyldt sølv/rosaforgyldt sølv: En forgyldning er en overflade der bliver lagt uden på sølvet. I de fleste tilfælde bliver der forgyldt med 18kt guld, men vær opmærksom på, at det er et meget tyndt lag, der er tale om, så vær ikke for hård ved dine forgyldte smykker.

Rhodineret sølv/sortrhodineret sølv: En rhodinering er ligesom en forgyldning et tyndt lag materiale, her rhodium, der bliver lagt uden på smykket. En rhodinering gør at smykket er beskyttet mod iltning, det vil sige at dine rhodinerede smykker ikke anløber eller bliver mørke, medmindre rhodineringen bliver slidt af. Sortrhodineret sølv har en blank sort/grå overflade til forskel fra oxyderet sølv der er mere mat.

Oxyderet sølv: Oxideret sølv fremstilles ved at lægge sølvet i en speciel væske, som går i kontakt med overfladen og får sølvet til at blive mørkt og se anløbent ud.